College of Europe //Primele mele impresii și încă ceva bun


Am deosebita onoare să fiu studentă la College of Europe.

Este numită cea mai importantă instituție academică europeană care formează elita politicii Europei de mâine: „CoE trains an elite of young executives for Europe.” 

College of Europe, 2015-2016, Frederic Chopin Promotion

College of Europe, 2015-2016, Frederic Chopin Promotion

Calitatea studiilor și prestigiul lor sunt afirmate și confirmate de cel puțin acești referenți:
1. The world University Rankings: „How the College of Europe brings a continent togetherși
2. The New York Times:
 
A College in Belgium Enlists The EU’s Future Technocrats : Forging the Bonds Of a New Europe

Mai jos, am scris un articol cu câteva detalii despre viața de student la College of Europe – prime impresii. Să pornim de la a-l asculta pe incomparabilul Frederic Chopin, Patron al promoției 2015-2016 la CoE atâta timp cât citim articolul)

Click&Enjoy (la volum moderat-spre-mic e bine)

1. College of Europe. La Varșovia, Natolin.

Sunt aici pentru a obține, timp de un an, un master pe care mi l-am dorit foarte mult: Master of Arts in European Interdisciplinary Studies.

Interdisciplinary vrea să spună că aici voi avea parte de o simbioză complexă între economie, politică, legislație europeană. Ceea ce nu este tocmai ușor de făcut, dar este util în schimb, și, exact ceea ce am căutat.

coe1

sursa: coleurope.eu

Detalii specialitate.

2. Despre universitate.

College of Europe este o instituție independentă, creată, mai întâi la Brugges (Belgia, 1949), apoi la Varșovia (Polonia, 1993), drept răspuns la revoluțiile din 1989 și o anticipare utilă a lărgirii hotarelor UE, care numără în prezent 28 de state membre.

Wikipedia.org: It was founded in 1949 by such leading European figures and founding fathers of the European Union as Salvador de Madariaga, Winston Churchill, Paul-Henri Spaak and Alcide De Gasperi in the wake of the Hague Congress of 1948 to promote „a spirit of solidarity and mutual understanding between all the nations of Western Europe and to provide elite training to individuals who will uphold these values” 

Pentru a fi admis la CoE trebuie să faci față unei competiții extraordinare. Anul acesta, din mii de studenți care au trimis dosare de aplicare au fost acceptați aproximativ 130 din 30 de țări ale lumii.

The GuardianGraduates of the one-year College of Europe masters programme have a far higher chance than anyone else of landing jobs in institutions such as the European commission and European council. They have been so successful that, after almost 60 years, the network of alumni in Brussels is now so dense it is more commonly known as the „Bruges mafia”.

Printre absolvenții de vază ai Colegiului se numără președinți, secretari de stat, miniștri, prim-miniștri, politicieni, membri și deținători ai pozițiilor-cheie în instituțiile europene (Comisie, Parlament, Consiliu) și nu numai. Lista este impunătoare. Dau doar un printscreen pentru referință:

3. Despre studenți.

În campus interacționez zilnic la lecții, masă, hol, afară, plimbări, oraș, cu colegii mei din Maroc, Franța, MB, Germania, Spania, RO, Finlanda, Lebanon, Italia, Ucraina, Armenia, Bulgaria, Elveția, Turcia, Polonia, Belgia, Austria și alte țări nord africane, est și vest europene.

Din Moldova suntem 5: Sergiu Conovalu, Alina Timuș, Nicoleta Cospormac, Andrei Buga și subsemnata.coe stu

Sunt fericită să pot confirma că este o ocazie absolut minunată și unică să cunoști culturi noi prin intermediul oamenilor care vin chiar din sânul acestora. Oamenii sunt cu toții foarte (dar foarte) diferiți și, zilnic afli câte o poveste de viață sau, pur și simplu, mai multe despre țara lor de origine, tradiții, mod de gândire, îi vezi cum reacționează, ce stereotipuri le domină mințile, cât de toleranți sunt, și care este optica lor cu privire la muulte lucruri.

Simplu, dar important spus, fiecare dintre noi este aici, la College of Europe, un veritabil ambasador al țării sale. Simt în fiecare moment, pe umerii mei, o responsabilitate extraordinară.. Cu care, mă descurc)

4. Despre studii.

Limbile de lucru ale universității sunt Engleza și Franceza obligatoriu. Majoritatea studenților de aici știu cel puțin aceste 2 limbi și, chiar mai bine:

sursa: coleurope.eu

sursa: coleurope.eu

Cunosc+vorbesc liber 4 și intenționez să o învăț pe a 5 grație lecțiilor de limbi străine pe care ni le pune la dispoziție Colegiul. Gratuit. Voi putea alege între Spaniolă, Italiană, Germană, Rusă, Poloneză, Engleză și Franceză. (Cred, Germană, deși, tot mai mult spaniola îmi place, mâna pe inimă)

Studiile Colegiului sunt foarte bine cotate și înalt apreciate în Europa și în lume. 

Ele sunt destinate celor care vin, în principal, din Guvernele țărilor lumii și, în particular, individualilor care vin din organizații de alt gen, ori, au o pregătire compatibilă cu ceea ce caută Colegiul. Iar Colegiul caută oameni activi, responsabili, implicați, care pot face o diferență în lume, care au o motivație puternică și sunt de perspectivă.

În cazul meu, de exemplu, experiența-mi în Jurnalism (revistă, radio, web tv, blog) și activitatea în organizațiile nonguvernamentale (MYDA, Civic Fest), precum și participările mele la peste 30 de traininguri și conferințe internaționale + Academia Politică de la Friedrich Ebert Stiftung Foundation și Școala Tânărului Lider Politic de la IDIS Viitorul, alături de School of Young Leaders (x3) a UK Embassy au jucat un rol foarte important, cred, la admiterea mea. (detalii, slidebar, meniu sus)

5. Despre campus.
Studenții CoE trăiesc într-un campus absolut minunat. Așa arată o mică parte din clădirea unde studiem noi, vedere de la una din ferestrele mele:

coe campus

Asta înseamnă că în campus noi studiem, luăm masa și locuim, literalmente. E centrul Varșoviei. Și e bun.

Fiecare student are odaia sa cu toate comoditățile. Acest lucru este necesar pentru că avem lecții zilnic de la 9 dimineața la 6 seara și fiind foarte obosiți și plini de atâta informație și lume de-a lungul zilei e o necesitate să te poți întoarce în camera unde nimeni nu te va deranja și vei avea parte de liniște pentru a te odihni și pregăti de lecții.

Aici avem un televizor (pe care eu așa și nu l-am conectat de când am venit), telefon cu apeluri gratuite în campus, frigider, masă de lucru, de ceai) scaun, 2 fotolii, dulapuri, baie și lămpi (foarte drăguțe) pentru studiu și citit. Există camere speciale, în fiecare din cele 2 clădiri unde trăiesc studenții – Rotingen și Wlodkovich – „echipate” cu mașini de spălat (Laundry Room) și fier de călcat. Avem sală de sport aici, o cantină faină (unde mâncarea nu este cea mai gustoasă, în opinia mea, dar.. de, te obișnuiești. Tot tre să mănânci ceva, nu?))

Campusul Colegiului Europei este situat, ziceam chiar în centrul Varșoviei, într-o zonă de elită, numită Natolin. Astăzi, campusul Natolin este parte din cele 120 de hectare ale unei rezervații naturale, care e și parc istoric, în trecut, palatul de vânătoare regal situat acum la 30 km de stația de metrou și centrul vechi al orașului.

Pot spune fără vreo reținere că trăim, la propriu, într-un parc istoric superb, respirăm aer curat și sănătos de pădure, iar uneori, avem norocul să vedem și mistreți sau căprioare când mergem să ne plimbăm. Și asta e o fericire)

_____

*Despre metode de predare + cum arată și alte părți ale campusului voi scrie într-o altă postare.

*Atunci când e ceva ce ai vrea să afli cu privire la CoE, nu ezita să îmi scrii aici sau pe FB. Răspund cu

Gând bun!

2 comentarii la “College of Europe //Primele mele impresii și încă ceva bun

  1. Xenia spune:

    Iulia, nu ne cunoastem personal, dar iti urmaresc articolele de pe blog, pe care le citesc cu mare placere. Vreau sa-ti spun ca te admir si iti urez multe multe succese in continuare! Esti deosebita in tot ce faci!

    Apreciază

Scrie un comentariu:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s