Și paharele au secretele lor //POST-DESGUSTAȚIE PAHARE RIEDEL //CARPE DIEM


Dă-i unei femei pantofii potriviți și ea va cuceri lumea. Așa e și cu vinul. Cel băut din paharele potrivite.

La Carpe Diem am degustat pahare alături de Aleksandr Zorin - un rus ce crede că crede că promovarea unei strategii de consum a vinului în FR ar contribui decisiv la lupta cu alcoolismul în țara sa

La Carpe Diem am degustat pahare alături de Aleksandr Zorin – un rus ce lucrează pentru Riedel și crede că promovarea unei strategii de consum a vinului în FR ar contribui decisiv la lupta cu alcoolismul în țara sa

Prieteni, cu degetul-pe-rană vorbind, (așa cum spunea și Andrei Cibotaru pe finewine.md), e timpul (demult deam e timpul chiar, știți!!) să scăpăm de „băcălașe” și „stăcănele” și „stopci” – și ce mai e acolo, cănuștiu

Așa NU:

pah
și să trecem la pahare serioase, elegante, potrivite și frumoase (asta e important), care înnobilează vinul și-l pot face și mai bun decât e (iar asta este și mai important).

Așa DA:

Picture-1

PC: riedel.com

Trebuie să înțelegem că fiecare vin are personalitatea sa. Iată de ce, pentru a-și arăta toate calitățile și a ne încânta cu adevărat, fiecare vin trebuie  servit dintr-un pahar potrivit – asta am învățat, participând la o degustație de pahare (nu-nu, nu oarbă, așa cum a fost cu vinurile data trecută) la Carpe Diem Wine and Shop Bar.

Am decis (așa cum am promis) să scriu aici, ce am mai învățat despre principiul „vinul corect, în paharul corect” și de ce este bine ca acest principiu să fie respectat cu cât mai multă strictețe posibil.

Iată, așadar, ce trebuie să știm:

1. Fiecare vin, are paharul lui. Nu poate un singur pahar să fie bun pentru toate tipurile de vin ce există. Căutați, informați-vă (mai jos, am avut grijă, veți găsi useful links for that)

2. Sunt 4 senzații ale vinului: buchetul, textura, aroma și armonia. Toate 4 pot fi influențate radical (pozitiv/negativ) de forma paharului din care este servit vinul. (Am verificat asta chiar în timpul degustației: un vin mi s-a părut absolut minunat într-un pahar de Pinot Noir și, dezgustător aproape.. când l-am „mutat” într-un pahar Chardonnay.)

3. Același vin poate avea gusturi total diferite dacă este băut din pahare diferite.

4. Aceste diferențe pot fi atât de mari, încât până și sommelierii profesioniști și cunoscătorii de vinuri consideră că, mereu, ei gustă exact atâtea vinuri, câte pahare sunt.

Apropo, există și pahare fără bază și picior, ci doar cu o cupă - foarte populare în SUA și extrem de echilibrate (deci extrem de bune pentru picnicuri, avioane etc.)

Apropo, există și pahare fără bază și picior, ci doar cu o cupă – foarte populare în SUA și extrem de echilibrate (deci extrem de bune pentru picnicuri, avioane etc.)

5. Paharul nu este doar un vas de sticlă, afirma mereu Claus Josef Riedel, cel care a descoperit secretul că vinul e bun, doar dacă paharul i se potrivește. El spunea că paharul este mai mult decât veselă. El e o filosofie, o istorie, o tehnologie, o emoție. E un instrument care poate influența decisiv gustul vinului și percepția degustatorului față de vin.

6. Pentru a te informa corect despre care pahar și pentru ce vin e cel mai bun ai la dispoziție 3 opțiuni:
I. accesezi site-ul oficial al RIEDEL.COM unde găsești un Ghid al Paharelor de Vin
II. descarci în telefonul tău aplicația Riedel

11289879_958158867568036_603201764_n

   III. Mergi la Carpe Diem, unicul distribuitor de pahare Riedel în MD, unde Ion Luca și Mihai Bradu vor avea grijă să te servească cu cel mai un vin în cele mai potrivite pahare.

7. În general, fiecare pahar de vin existent la moment poartă numele vinului pentru care a fost creat. Asta tot să știți: azi Riedel face vreo 300 de pahare, inclusiv pentru vinul georgian Saperavi, care este una din mândriile naționale ale Georgiei (unde eram anul trecut exact pe vremea asta, vezi aici) Face și pahare special pentru Coca-Cola (da” asta chiar că n-o știam))

***

(Despre) Claus Riedel este un sticlar, om de afaceri și profesor de chimie, care a început să producă pahare pentru fiecare vin în parte, încă acum 300 de ani. Astfel, el a creat compania Riedel, considerată una dintre 10 cele mai de succes afaceri de familie din lume, ce se transmite armonios din generație în generație.

Pe scurt, de crezi că vinul nu e bun, încearcă să îl bei din alt pahar.

Sper că v-a fost util,
Un gând bun
 (dălmaideparte!)

Această postare este una patriotică, de suflet, non-publicitară, neplătită și profunddetot apolitică. Scopul ei este promovarea celor mai bune vinuri moldovenești, precum și promovarea consumului corect al vinului.

Scrie un comentariu:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s